Nikto z nás nie je schopný zastaviť starnutie,
ale nikto sa nemusí stať starým.

Recept Jarky Máťošovej

Pečené fašiangové fánky by: Jarka Máťošová 

Nedávno som si spomenula na fánky, ktoré sme tiež občas robili, ale tiež vyprážané. Vďaka šikovnému vyhľadávaču som našla množstvo receptov na fánky pečené v rúre, tak som ich upiekla a hneď na ochutnávku doniesla na náš workshop, ktorý sme robili koncom januára v Kreatívnom klube Luna v Bratislave.
Fánky zmizli zo stola rýchlosťou vetra a veľmi chutili. Piekla som ich z hladkej špaldovej múky a dnes som  skombinovala v pomere 1:1 z celozrnnou
špaldovou múkou a sú chutné. Teším sa, že nie sú vyprážané v oleji a tým sú aj „ľahšie„.

 

Budete potrebovať:

  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 žĺtok
  • 130 g pochúťkovej smotany 10%
  • 120 g masla
  • štipku soli
  • cukor na posypanie

Postup:
Všetky suroviny okrem cukru zmiešajte a vypracujte cesto. Bude sa trochu lepiť, dôležité je aby ste zapracovali smotanu a maslo do múky.
Cesto zabaľte do fólie a v chlade nechajte minimálne 3 hodiny. Ja som ho pripravovala deň vopred.
Pred rozvaľkaním si cesto dajte do kuchyne, aby nebolo príliš tuhé. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske  na tenko 2-3 mm a radielkom si nakrájajte obdĺžniky, alebo kosoštvorce.
V jednotlivých kúskoch v strede radielkom urobte pár zárezov.
Na plech si položte papier na pečenie, pocukrujte ho mletým cukrom a poukladajte jednotlivé kúsky. Urobte asi 1 cm veľko odstupy.
Povrch tiež pocukrujte a pečte pri teplote 180°C kým nie sú ružové ( ja som piekla necelých 20 minút).
Upečené fánky môžete ešte pocukrovať.

 

Fotogaléria