Nikto z nás nie je schopný zastaviť starnutie,
ale nikto sa nemusí stať starým.

Uhorka

UHORKA      

  

Uhorka patrí medzi najkultivovanejšie druhy zeleniny, je v rovnakej botanickej

skupine ako tekvica, cukina, melón, indická uhorka, africká uhorka,

japonská...

Jej účinky sú nesmierne všestranné a liečivé. Najdôležitejšia informácia

je, že uhorka je najsilnejšia zásaditá zelenina. Má pH medzi 8 až 9. To

znamená, že jej konzumáciou zabraňujeme prekysleniu organizmu.

Uhorky sú nielen lahodné, ale aj veľmi zdravé. Výborne pomáhajú pri

liečbe kĺbov, kože, väziva, pečene, vlasov, opuchov, obmedzujú bujnenie

rakovinových buniek. Vylisovaná šťava posilňuje pružnosť vlasov a väzivových

tkanív, znižuje ukladanie kyseliny močovej v tele, takže zlepšuje

reumatické problémy. Vysoký obsah draslíka normalizuje krvný tlak.

Dužina uhorky sa skladá z 97 % vody, 2,5 % cukru a minerálov. Nezanedbateľné

je aj množstvo vitamínov, predovšetkým C, A, B1 a B2 a celý

komplex vitamínov B - riboflavín, tiamín, vitamín B6 i B3. Cenné sú aj

bielkoviny, ktoré prečisťujú a povzbudzujú ľadviny a pôsobia hojivo na

pokožku. V ich šťave sa nachádza množstvo draslíka - najmä v uhorkovej

šupke, horčíka, vápnika, sodíka, fosforu, kremíka - tiež v šupke, síry,

vitamínu C, K.

Preto by sme pri ich príprave strúhaním nemali vzniknutú šťavu vylievať.

S pár kvapkami citróna a chladenou minerálkou vznikne osviežujúci a

zdravý nápoj. Draslík, chróm a bróm podporujú správny vývoj kostí a

kĺbovej chrupavky, preto je dobré denne ju dávať konzumovať aj deťom.

Najjednoduchší spôsob je uhorku odšťaviť a podávať ju ako zelený džú-

sik. Ak by ju dieťatko odmietlo, stačí ju odšťaviť spolu so sladkým jabĺčkom

alebo s vodovým melónom. Šťava z uhoriek podporuje trávenie,

takže môže pomôcť aj pri riešení nechutenstva a slabšie laxatívne uhorky

účinky môžu dieťaťu pomôcť pri návrate k pravidelnej stolici. Ich ďalšou

výhodou je, že napriek nízkej kalorickej hodnote, sú nesmierne

energetizujúce. Sú vhodné aj pre dojčiace matky.

 

Uhorka a zdravie

  • · Ak máte žihľavku, ekzém alebo zapálenú kožu, potrite si postihnuté

miesto čerstvou uhorkovou šťavou. Získame ju odšťavením uhorky,

alebo jej rozmixovaním.

  • · Máte problémy so stolicou? Ak bojujete s častými zápchami a tráviacimi

ťažkosťami, zaraďte do svojho jedálnička pravidelnú konzumáciu

uhorkovej šťavy alebo šalátov zo surovej uhorky.

  • · Uhorky neobsahujú takmer žiaden tuk. Aj preto ich dietológovia vrelo

odporúčajú pri redukčnej diéte a detoxikácii.

  • · Podľa japonských štúdií je uhorka významným činiteľom pri liečbe celého

zažívacieho traktu.

  • · Uhorková šťava 1:1 s cibuľovou šťavou lieči reumatické ochorenia.

Odporúča sa piť denne. (Nechutí bohvieako, ale naozaj pomáha).

  • · Uhorková šťava s kvapkou jódu pomáha pri problémoch so štítnou

žľazou. Treba ju konzumovať aspoň tri razy do týždňa.

  • · Nastrúhaná uhorka pridaná do vymixovaného tvarohu s ľanovým olejom

a posypaná mletými ľanovými semienkami pomáha liečiť rakovinu.

  • · Pravidelnou konzumáciou uhoriek zabránite vzniku zápalov v tele.
  • · Nedávno vedci zistili, že uhorky obsahujú jedinečné lignany, ktoré

znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a ochorení ako sú rakovina

prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty.

  • · Uhorková šťava a kvalitný vychladený zelený čaj 1:1, plus pár kociek

ľadu, alebo zmrazená a rozpustená voda vytvoria lahodný energetický

nápoj.

 

Uhorky pleť prečistia a upokoja prípadné zápaly a opuchy

  • · Uhorková maska 1. Nakrájané krúžky uhorky pravidelne prikladáme

na pleť: uhorky pleť prečistia a upokoja prípadné zápaly a opuchy.

  • · Uhorková maska 2. Pomixované uhorky zmiešané s medom a lyžičkou

jogurtu natierame na pleť a necháme pôsobiť cca 20 minút. Potom

pleť opláchneme a ošetríme ružovou vodou a bežným krémom.

Okrem predošlého účinku ešte pribudne hlboká detoxikácia pokožky.

  • · Uhorková maska 3. Uhorková maska na mastnú pleť: rozmixujte polovicu

uhorky s jedným vaječným bielkom a lyžičkou citrónovej šťavy,

dobre premiešajte a naneste na čistú pokožku. Nechajte pôsobiť 20

minút a zmyte teplou vodou. Tvár ošetrite bežným spôsobom.

 

Ďalšie vlastnosti uhorky

  • · Uhorka obsahuje enzýmy a stopové prvky, ktoré zmierňujú opuchy

očných viečok a regulujú obsah vlhkosti v pokožke. Obložte si oči

polkruhmi z uhoriek a nechajte pôsobiť 15 minút.

  • · Uhorka vďaka svojim bieliacim účinkom zjemňuje tmavé škvrny na

pokožke a dokonca aj pehy. Natierajte ich pravidelne uhorkovou šťavou,

alebo prikladajte obklady napustené šťavou.

  • · Výborný čistiaci prostriedok a tonikum na mastnú pleť získate, ak nakrájate

veľkú uhorku na kocky a povaríte ju pätnásť minút v litri vody.

Vývar nezabudnite prepasírovať cez plátno. Uchovávajte v

chladničke, môžete pridať aj pár kvapiek citrónu.

  • · Uhorka bola už v Egypte považovaná za účinný prípravok na udržanie

mladistvej pokožky, hoci vtedy ešte nič netušili o jej liftingových účinkoch.

  • · Suchej a spálenej pleti dodá vodu. Stačí ju nakrájať a priložiť na postihnuté

miesta.

  • · Po spálení pokožky na letnom slnku ju zmiešajte s jogurtom a natrite

na spálené miesta. Občas vymeňte a potom môžete natrieť chladivým

matovým krémom od liečiteľa Soldána.

(www.moravskekvety.cz)

  • · Sťahuje tiež póry a robí ich menej viditeľnými.
  • · Primiešanie uhorkovej šťavy do bežného krému (nesmie sa skladovať,

treba to robiť vždy aktuálne) alebo pleťového mlieka, získate

krém, ktorý pomáha zbavovať pleť drobných vrások a výborne ju

zvlhčí.

  • · Kremík a síra v uhorkách podporujú zdravý rast vlasov.
  • · Prírodná kyselina askorbová a kyselina kávová bránia zadržovaniu

vody v pleti, čím zmenšujú alebo odstraňujú opuchy.

  • · Uhorky pomáhajú aj v boji s celulitídou. Najlepšia je kombinácia konzumácie

uhoriek, uhorkovej šťavy a obkladov na miesta postihnuté

celulitídou. Uhorka z týchto miest vytiahne nadbytočnú tekutinu a

spevní kolagén, čím sa koža napraví a spevní.

 

Známa grécka pochúťka Tzatziky

Najznámejšou prípravou uhorky je uhorkový šalát. V každej krajine sú

iné pravidlá na jeho prípravu. V Indii sa uhorka kombinuje s osviežujúcim

jogurtom a podáva sa k jedlám koreneným karí korením a kurkumou,

ktorých chuť zjemňuje. V Škandinávii, ale aj na Kaukaze sa

do šalátu pridáva hustá kyslá smotana a vo Francúzsku osolená šľa-

hačka. Niektoré rodiny v Bulharsku ju polievajú rozšľahaným tvarohom

zmiešaným s olivovým olejom. Vynikajúca je zmes uhorky s jogurtom

a rozotreným cesnakom - tradičné grécke tzatziky.

  • · Uhorka sa tiež výborne hodí na prípravu predjedál, studených polievok

alebo omáčok. Výborná je aj ako prívarok. Príprava je rovnaká

ako pri tekvicovom prívarku.

  • · Ak uhorky do niektorých pokrmov strúhate, pripravujte ich až tesne

pred podávaním. Ak sa neskonzumujú, treba ich ihneď odložiť do

chladničky. Ak z nich potrebujete odstrániť šťavu, napríklad pri príprave

tzaziky, nikdy ju nevylievajte. Je plná minerálnych látok.

  • · Uhorku môžete pri príprave dochutiť podľa typu osobnosti. Pre ohnivé

a veterné povahy je dobré radšej pridať k uhorkám chladivý jogurt,

tvaroh, a smotanu, či tatarskú omáčku a kôpor, pažítku, cibuľku alebo

rôzne bylinky. Pre pokojnejších zemitých a vodných ľudí môže byť

pridaný cesnak, štipľavá paprika, rôzne štipľavé korenia. Samozrejme

záleží aj na ročnom období a aktuálnom stave človeka.

  • · Výborný a osviežujúci je aj šalát bez jogurtu, smotany alebo tvarohu.

Stačí voda, jablčný ocot alebo citrónová šťava, soľ, trocha medu a

obľúbené bylinky ako tymián, mäta, medovka, pár lístkov púpavy.

  • · Ako predjedlo teraz v lete (ale jedávam ich aj v zime) výborne poslúžia

obdĺžniky z uhorky a karotky namáčané do rôznych dresingov a

dipov.

  • · Nezvyčajné, ale chutné sú uhorkové tyčinky (na tyčinky nakrájaná

čerstvá uhorka) preliate karamelom a posypané opraženými mandľami.

 

Výživný uhorkový džús

  • · Energetizujúci nápoj. Odšťavíme pár uhoriek, osolíme pridáme štipku

cayenského korenia a pár kociek ľadu.

  • · Odšťavíme uhorku a červený melón v pomere 1:1, pridáme pár kociek

zamrazenej alebo čerstvej citrónovej šťavy.

  • · Pomixujeme uhorky s mätou a dolejeme sódou. Ozdobíme limetkou a

hnedým cukrom.

  • · Vynikajúci je aj uhorkový džús doliaty podľa chuti ananásovou šťavou,

môže byť aj tá z kompótu. Samozrejme tá pravá je zdravšia. Dobre

podporuje chudnutie.

  • · Uhorková šťava sa výborne znáša aj s kokosovým mliekom.
  • · Rozšľahaný jogurt s postrúhanou uhorkou, soľou, a kôprom doplnený

minerálkou podporuje trávenie.

 

Pozor

  • · pre niektorých žlčnikárov je každodenná konzumácie uhorky nevhodná.

Uhorka je pre nich ťažko stráviteľná a môže ich prehnať.

  • · pri kúpe uhorky zistite najskôr odkiaľ pochádza. Najlepšie je zo Slovenska,

alebo z Čiech a z miesta čo najbližšie k vášmu bydlisku. Potom

musíte vedieť, či je v bio kvalite - čo znamená, že nebola striekaná

mnohými pesticídmi, pretože najlepšie je spracovať uhorku aj so

šupou. V nej sa nachádza najviac kremíka a draslíka. Ak je uhorka

"neznámeho" pôvodu, radšej ju zbavte šupky, pretože umytím sa pesticídov

nezbavíte.

 

Dobrú chuť a veľa fantázie pri príprave.


Fotogaléria